Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2012 m. balandžio 25 d., trečiadienis

šv. Morkaus diena. Mėlynųjų kopūstų ir kiaulpienių salotos


Balandžio  25 - šv. Morkaus - daržų diena.
Jau nuo senų senovės šią dieną lietuviai pradėdavo dirbti žemę.
Į šviežiai suartą, išpurentą žemę pirmiausia būdavo beriamos morkų sėklos.
Morkų lysvės gale įkasdavo kuolą, nes tikėjo, kad tada morkos augs tiesios ir vienodos.
Klausimas, galintis būti retoriniu - ar jūs, mielieji, bent vienas dar turite kokių nors sąsajų su daržais, su žemės darbais tėvų, senelių daržuose?
Ką nors sėjate, sodinate?
Kol ekologija, sveikas (pagal kiekvieno supratimą) gyvenimo būdas vis dar "ant bangos", vis daugiau žmonių išsinuomoja sklypus, net ir visai nedidelius, toliau nuo miesto ir augina daržoves uogas sau.
Savaitgaliais - puiki galimybė pabūti gamtoje, atitrūkti nuo miesto triukšmo ir taršos.
Nieko nenustebinsiu, pasisakydama, kad ir mes turime kaimą, turime daržą, kurį kasmet prisodiname ir prisėjame visokio gėrio.
Pagauta ekologijos manijos, ar tiesiog todėl, kad norisi kuo mažiau valgyti trąšomis nubarstytų daržovių - savąsias auginam tręšdami tik humusu.
Sėklų ekologiškų neperkam, nors prieš dvejus metus bandėm.Rezultatas nenudžiugino, nes pasėtus augalus labai greitai ir lengvai užpuolė kenkėjai - amatai, spragšės ir miltligė.
Reikalas tas, kad ekologiniame ūkyje augintų augalų sėklos nebeicuojamos ir niekaip kitaip neapdorojamos siekiant apsaugoti nuo kenkėjų.
O jiems užpuolus, vis tiek reikia imtis priemonių augalams išsaugoti.
Tai tokios tad tokelės su žemdirbyste.
Svarbu, kad būtų noras ir tikslas. Įdėjus darbo galima turėti ir malonumą, ir naudą :)
Su daržų diena visus Jus. Jei neturit daržo, nemėgstat kapstytis po žemę - vazonėliuose balkone ar ant palangės pasisėkite, pasisodinkite prieskoninių augalų - bazilikų, rozmarinų, čiobrelių, mėtų - gaminamus patiekalus bet kada galėsite gardinti "savomis" prieskoninėmis žolelėmis :).
O mes žoliaujam pamiškėmis ir palaukėmis.
Skinam pienių lapelis, dilgėles.
Ieškojom meškinio česnako, bet neveltus saugomas ir retas tai augalas - neradom...
Dalinuosi mėlynųjų kopūstų ir kiaulpienių salotų receptu


Reikės:
400 g smulkiai pjaustytų mėlynųjų kopūstų
saujos lukštentų saulėgrąžų sėklų
saujos jaunų kiaulpienių lapelių
saujos svogūnų laiškų
saujos krapų
1 A Š cukraus
žiupsnelio druskos
2 V Š  alyvuogių aliejaus
1 A Š obuolių sidro acto
Gaminimas:
Smulkiai sutarkuotus kopūstus dėkite į dubenį, užpilkite iš aliejaus, cukraus, druskos ir acto pagamintu užpilu.
Mediniu kočėliuku salotas "pamuškite", kad kopūstai suminkštėtų.
Suberkite smulkintus svogūnų laiškus ir pienes, krapus.
Užberkite saulėgrąžų sėklų.
Išmaišykite.


Skanaus




4 komentarai:

  1. Sodinam :) nors ir mažam lopinėlyje - saują svogūnų, saują burokėlių, saują špinatų, dvi saujas salotų, keletą vazonėlių bazilikų prie namo ir dar po saują įvairių prieskoninių, bet vis vien sodinam :) Daržų neturim, bet juk kiek ten tereikia, svarbu ir grožėtis, ir viską suvartoti :) Skaniai atrodo!

    AtsakytiPanaikinti
  2. pas mus ant zemes sniegas, taip kad su sodinimu teks palaukti; galvoju gal apie birzelio viduri ...;

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mergaitės, mes visada sodindavom pirmąjį gegužės savaitgalį, bet šiemet dar labai šlapia, teks savaitę luktelt, nors, kai tokius karščius praneša, gal ir nereiks vėluoti :)
    Aušra, jau net pas mumis per televizorių rodė, kaip jūs užsnigti su visais žydinčiais augalais ir alyvų žydėjimo švente...

    AtsakytiPanaikinti